Regnbågspriset 2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Josephine Freje Simonsson

Årets Pennskaftspristagare 2010

Homosexuella som blir misshandlade med biblar? I samarbete med frilansjournalisten Magnus Sandelin och researcher Linnea Hambe mötte jag en värld där allas lika värde inte respekteras. Vår granskning visade hur religiösa ungdomsorganisationer - som får miljoner i statliga bidrag - särbehandlar HBT-personer.

 

P1 Medierna gjorde en oberonde granskning av programmet efter att företrädare för de granskade organisationerna påstod att vi redigerat "fel" - trots att alla inblandade fått se och godkänna sina citat innan publicering. Klagomålen dök upp när det stod klart att organisationerna kunde bli av med sina bidrag. Programmet friades i Granskningsnämnden och P1 Medierna belyste hur den ansvarige myndigheten Ungdomsstyrelsen fortsätter att ge pengar till organisationerna eftersom det inte står i stadgarna att HBT-personer bara är välkomna om de "botas" eller lever i celibat.

 

RFSL:

"Regnbågspriset mottogs av Kaliber i P1 i samarbete med Brunchrapporten i P3 för deras reportage om ungdomsstyrelsens bidrag som delas ut till organisationer som inte eftersträvar alla människors lika värde.

- Att en statlig myndighet inte kan se bortom stadgar och höra de vittnesmål som bevisar att deras bidrag hamnar i händerna på organisationer som är diskriminerande är anmärknadsvärt, säger Anna Söderström, ordförande RFSL Stockholm."

 

Hör och läs reportaget som fick pris...

 

 

 

 

www.freje.se

Frilansjournalist som levererar:

 text, foto, radio och tv

 

josephine@freje.se

+46(0)702-209 205

Nyheter

 

På plats i Afrika »
Rwanda, Tanzania etc.

Reportageresa 6 månader.

 

Fotograf kopplad till firman »
Jobbar i team med professionell

fotograf som även filmar i HD.

 

Pennskaftspristagare 2010 »
Tilldelad årets Pennskaftspris för

flera granskande reportage.

 

Regnbågspriset 2010 »
Tilldelad RFSL:s årliga pris för

inslag i SR P1 Kaliber.